Uređenje travnjaka

Datum objave: 04. pro.. 2007 Autor: admin
willow-tree-lawn

Dobro održavan, debeli, zeleni travnjak može i najljepše kuće dodatno uljepšati. Također, lijep travnjak podiže i vrijednost nekretnine, ublažava zvukove i vrućinu te čini prostor oko kuće ljepšim i ugodnijim.Ovdje vam u nekoliko koraka savjetujemo kako i vi možete posaditi i održavati lijep travnjak, a za to vam je potrebno samo malo više truda nego inače, a rezultatima ćete biti zadovoljni i vi i svi koji ga vide.

Korak 1: Planiranje travnjaka

Kod planiranja travnjaka važno je da izbjegavate kuteve ili brežuljke koji otežavaju košnju. Radije ih izravnajte ili isplanirajte kombinacije sa cvijećem ili posipavanjem sjeckane kore drveća koja također može dati lijep izgled.
Također, morate uzeti u obzir ostale već postojeće prepreke kao što su ograde, vrata, bazeni i sl. Ukoliko je ikako moguće, prilikom planiranja travnjaka pokušajte izbjeći mjesta koja su većinom dana u sjeni budući da većina vrsta trave ne uspijeva najbolje na takvim mjestima. Morate paziti i na godišnje doba kada se upuštate u planiranje.
Najpogodnije je posaditi travnjak u proljeće ili jesen budući da su u ljeti i zimi uvjeti preekstremni za mladu travicu, s tim da dajemo prednost sadnji u jesen, jer kod sadnje u proljeće postoji mogućnost da ljeto bude prevruće te mlada trava ne uspije najbolje zbog ljetnih vrućina.

Korak 2: Odabir trave

Vrstu trave obavezno birajte prema klimi u kojoj se nalazite te prema vrsti tla koja je u vašem dvorištu. Naravno, važno je i da znate u koju svrhu će se travnjak koristiti, za igru djece, popodnevno opuštanje uz kavicu ili će biti samo ukras oko kuće.
Postoji mnogo vrsta trave, od onih koje uspijevaju i kod izloženosti jakom suncu, do onih koje bolje uspijevaju u sjeni. Odabir je isključivo vaš i mora odgovarati vašim potrebama. Za bolji odabir morate se savjetovati u vašoj poljoapoteci.

Korak 3: Priprema tla

Za uspješan i dobar travnjak treba obaviti dobru pripremu. Cilj je dobiti plodnu zemlju, kemijski gledano, neutralnog ili blago kiselog sastava.Najprije uklonite sve kamenje, grude zemlje, busene trave i korijenje iz travnjaka. Tzv. «štihanje» će riješiti većinu sezonskog korova, kao i dobar dio trajnijeg. Kopajte ne dublje od 15 centimetara.
Ukoliko je tlo glinenog sastava, bolje se poslužite nekom mehanizacijom. Kod obrađivanja zemlje pomaže ukoliko ste je dan prije zalili. Nakon obrade, zalijte zemlju i ostavite nekoliko tjedana.
Odvodnjavanje
Pogledajte da li voda dobro otječe ili se zadržava na tlu sljedeći puta kada pada kiša. Tratine koje slabo odvode vodu razvijaju probleme sa mahovinama i drugim korovima koji vole vodu što će Vam stvoriti dugogodišnje probleme. Za malu površinu je dovoljan jedan odvod koji teče u sredini i prati prirodni pad zemlje. Za veće površine postavite odvode na kutovima od 40 stupnjeva. Postavite odvodne linije oko 22 cm duboko i napunite skoro do površine sa 6 mm šljunka ili troske, zatim pijeskom.
Poboljšanje tla
Ako imate teško glinasto tlo, sada je vrijeme da poboljšate strukturu tla i penetraciju vode primjenom gipsa na 1kg ili 2kg po kvadratnom metru. Povrh toga naspite 5 cm pjeskovito glinasto tlo i iskopajte na otprilike 10 cm dubine. Koristite svoj alat za testiranje pH tla kako biste provjerili kiselost tla. Mnoga tla su prekisela za dobar rast a vrijednost kiselosti ispod 6.0 znači da bi se tlo trebalo tretirati sa vrtnim vapnencem kako bi se to ispravilo. Dodajte vapnenac od oko 200g po kvadratnom metru. Također dodajte kompletno vrtno gnojivo kako bi stimulirali rast korova koji se inače ne bi pojavio do nakon sijanja.
Niveliranje
Izravnajte povišenja i napunite udubljenja koristeći ili vrtne grablje ili spojite špagu i tešku dasku i vucite je preko površine. Ako Vam teška daska nije spretna, učvrstite nekoliko lakših dasaka zajedno. Spojite uže za vuču oko 7-8 cm sa prednje strane – ako pričvrstite previše odzada prednji rub će preduboko rezati, a ako pričvrstite previše naprijed, daska će samo dotaknuti površinu bez da izravna neravnine. Pazite da tlo ne bude previše utučeno. Ako osjetite da je tlo pod cipelom spužvasto, navlažite tlo i dobro ga prerolajte ili sistematski gazite na mekanim mjestima kako bi ga učvrstili.

Korak 4: Posijte sjeme

Za početak koristite gnojivo čak i ako Vaša mješavina sjemena sadrži male količine gnojiva koje polako otpušta. Pratite upute na pakiranju i ugrabljajte u površinu. Sjeme treba biti smješteno prilično plitko, općenito oko 5-10 mm ispod površine. Koristite metalne grablje kako bi napravili plitke udubine u tlu, zatim razbacajte sjeme ravno preko površine. Posijte polovicu sjemena u smjeru istok-zapad, a preostalu polovicu u smjeru sjever-jug. To će osigurati bolju pokrivenost sjemenom. Koristite dio drva kako bi lagano zamutili površinu i ukopali sjeme u udubine i učvrstili površinu sa glavom grablji . Ne brinite ako svo sjeme nije pokriveno. Kako bi osigurali ujednačeno sijanje, pokušajte miješati Vaše sjeme sa suhim bijelim pijeskom ako je Vaše tlo tamno, ili tamnim pjeskovitim glinastim tlom za svijetla tla. Izmiješajte jednu četvrtinu sjemena sa tri četvrtine materijala. Različito obojeni materijali olakšavaju prepoznavanje mjesta na kojima ste sijali te ona koja ste propustili i sprječavaju grupiranje sjemena na jednom mjestu.

Korak 5: Zalijevanje

Nakon sijanja, važno je da je površina tla kontinuirano mokra. Postignite to koristeći najfinije prskalice – agresivno zalijevanje može uzrokovati odvodnju i ispiranje sjemena što rezultira raspršenim rastom. Zalijevajte dva puta dnevno kako biste osigurali da tlo ne presuši. Neke trave – posebice ‘ječmena trava’ – proklijaju već unutar jednog tjedna pod dobrim uvjetima. Drugima treba dva do tri tjedna. Kako trave rastu, smanjujte zalijevanje najprije na jednom dnevno (oko drugog tjedna), zatim svaki drugi dan (oko trećeg tjedna). Dva puta tjedno bi trebalo biti dovoljno do kraja prvog mjeseca sa jednotjednim jačim zalijevanjem nakon tri mjeseca, osim kod vrlo vrućeg i suhog vremena ili na vrlo laganim pjeskovitim tlima.

Korak 6: Košnja

Nemojte krenuti sa košnjom dok nova trava nije oko 6 cm visoka. Oštrice kosilice bi trebale biti dovoljno oštre te ne bi smjele odrezati više od trećine trave odjednom, odnosno nemojte kositi travu na manje od 4 cm. Kod budućih košnji možete postepeno smanjivati oštrice, ali zapamtite-duže tratine dalju zdraviji rast i izgledaju bolje, luksuznije.

Korak 7: Održavajte tratinu zelenom

Hranjenje
Dodajte kruto ili tekuće gnojivo najmanje 2-3 puta na godinu. Pratite upute pažljivo i dobro zalijte kako bi se gnojivo dobro rastopilo, ili biste mogli završiti sa smeđim mrljama ili još gore, sasvim ubiti travu.

Zalijevanje
Jedno duboko, ujednačeno zalijevanje na tjedan je obično sve što travnjak treba, čak i u suhim mjesecima.

Plijevljenje i kontrola bolesti
Većina korova se ne može kontrolirati sa selektivnim sredstvom za ubijanje korova. Hormonska sredstva protiv korova se ne bi trebala koristiti na travnjacima mlađim od dva mjeseca.

Košnja
Općenito, cilj košnje je odrezati ne više od 2-3 cm trave. Rezanje skoro na nivou zemlje je siguran način da se uništi travnjak i potaknu korovi.

Kiselost
Koristite svoj alat za utvrđivanje pH tla kako bi testirali kiselost svake godine. Ako je pH 6.0 ili niži, dodajte vrtni vapnenac.

Prozračivanje
Prozračivanje pomaže kod poboljšanja penetracije gnojiva i vode. Ubodite vrtne vile u tlo dokle idu šiljci. Efektivnije je ako se radi u proljeće te je manje zalijevanja potrebno u ljeto.

Savjetovali smo vam kako i vi možete imati prekrasan travnjak te se nadamo da će vam naši savjeti biti korisni. Uzgojite svoj novi travnjak, poslikajte ga i pošaljite nam sliku, biti će nam drago objaviti je.

Akcija.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice i prilagodio sustav oglašavanja. Više informacija

Postavke kolačića na ovoj web stranici su postavljene na "dopustiti kolačiće " kako bi vam dali najbolje iskustvo . Ako nastavite koristiti ovu web stranicu bez promjene postavki kolačića ili kliknite " Slažem se " onda pristajete na to .

Zatvori