Kako posaditi zdravi povrtnjak?

Datum objave: 04. pro.. 2007 Autor: admin
220px-Pieskowa_Skała_ogród_zamkowy

Ako imate dovoljno prostora oko svoje kuće, a prostor za odmor i ispijanje kave u vrtu ste već uredili, možda razmišljate o sadnji vlastitog povrtnjaka. Osim što ćete imati uvijek dostupno svježe povrće, nije zanemariva i činjenica da će ono biti zdravo i neće biti tretirano različitim herbicidima. Zato, uz malo truda i naših savjeta možete uzgojiti svoj zdrav, funkcionalan i bogat povrtnjak.

Kontrolni spis materijala
• vrtni vapnenac
• malč
• kompost
• gnojiva
• sredstva protiv korova
• insekticidi/pesticidi (koliko je potrebno)
• cijev, troska ili malo kamenje (ako je potrebna odvodnja)
• sjemenje ili sadnice
• organska zemlja ili mineralno gnojivo (za uzgoj iz sjemena)
• mješavina za uzgoj sjemena

Korak 1: odredite mjesto
Povrće treba mnogo sunca. Jutarnje sunce je idealno tako da potražite mjesto koje dobiva sunce sa istoka. Također je potrebna zaštita od jakih vjetrova, posebice tijekom ekstremnog vremena ljeti, tako da postavite vjetrobrane na zapadnoj strani ako je moguće (slika 1). Smjestite povrtnjak podalje od velikih stabala. Korijenje stabala može krasti vlagu i hranjive tvari sa mjesta rasta. Povrtnjak bi također trebao biti smješten blizu kuće iz praktičnih razloga, tako da jednostavno možete izaći i ubrati svježe biljke. Ako imate malu djecu ili kućne ljubimce, trebali biste ograditi mjesto na neki način kako bi zaštitili zemlju i biljke od malih stopala ili životinja koje vole kopati po vrtu. Ptice se mogu odvratiti tako da se zavežu prazne vrećice iz dućana za ogradu ili za kolce, ili aluminijske žice između redova.

Korak 2: priprema
Tajna uspješnog uzgoja povrća je u pripremi tla. Većina gradskih tala nemaju dovoljno potrebnih hranjivih tvari. Stoga je važno da je Vaše tlo dobro pripremljeno, a hranjive tvari dodane najmanje 4 do 5 tjedana prije sijanja. Počnite sa uklanjanjem smeća ili korova i trave ručno ili sa sredstvima protiv korova. Zatim prekopajte zemlju na dubinu od otprilike 30 cm. Sa aparatom za mjerenje pH tla provjerite kiselost ili lužnatost tla – previše kiselo ili previše lužnato tlo onemogućava preuzimanje hranjivih tvari iz zemlje. Ako želite, možete naručiti testiranje tla. U tom slučaju uzmite sa šest mjesta uzorke tla. Ako je pH ispod 6.0 obilno dodajte vrtni vapnenac, zalijte i ostavite 7-10 dana. Ponovo provjerite, pH – vrijednost od 6.5 je idealna. Sada je također vrijeme da osigurate potrebnu odvodnju – povrće ne voli stajati u vodi. Stoga pažljivo provjerite da li se sa okolnih područja voda slijeva na povrtnjak te, ako je potrebno, iskopajte kanal ili instalirajte cijev. Zatim ukopajte dobro odležani kompost ili jedan od mnogih aditiva tla ili životinjskih gnojiva do dubine od 8cm tako da se dobije lagano tlo koje se mrvi pod prstima. Konačno grabljama izravnajte tako da dobijete fini sloj tla u koji ćete posijati sjeme ili posaditi sadnice.

Korak 3: što posaditi
Hrvatska ima više klimatskih zona. Izaberite biljke koje najbolje uspijevaju u vašoj klimatskoj zoni i na vrsti tla koje je u vašem povrtnjaku.

Korak 4: uzgoj povrća
Većina povrća se može kupiti kao sadnice. Posađeni ili posijani redovi bi trebali ležati u smjeru sjever/jug kako bi se osiguralo da biljke dobiju maksimalno sunca i minimalno sjene, sa najmanje 50 cm između redova za stazice.Ako sadite povrće iz sjemena, pratite korak 2 i podesite tlo na fini sloj, 4-5 tjedana prije sadnje. Dodajte kompletno gnojivo tako da dodate otprilike 100 g po kvadratnom metru. Lagano zagrabljajte u tlo, zatim dobro zalijte. Napravite udubine za sjeme i posadite prema uputama na pakiranjima sjemena. Većina pakiranja ima informacije o razmaku između sjemena, dubini sadnje i vrijeme sadnje za klimatske regije. Zatim pokrijte sjeme lagano sa pripremljenom mješavinom za uzgoj sjemena, organskom zemljom ili mineralnim gnojivom. Oni pomažu kod zadržavanja vlage oko sjemena i sprječavaju stvrdnjavanje tla na površini.

Korak 5: briga nakon sadnje
Zalijevanje
Voda je važna za povrće, ali pazite da ono ne stoji u vodi. Redovito provjeravajte odvodnju vode.

Hranjenje
Povrće zahtjeva redovite prihrane organskim ili umjetnim gnojivom kako bi generirali rast, posebice u tlima koja su siromašna hranjivim tvarima. Životinjska gnojiva ili krv i kost kombinirani sa redovitim primjenama tekućih gnojiva osiguravaju zdrave biljke. Organska gnojiva uključuju vrtni kompost, krv i kost, koštano brašno i životinjska gnojiva. Oni polako otpuštaju hranjive tvari i poboljšavaju strukturu tla i zadržavaju vlagu. Ne ispiru se lako kroz tlo zalijevanjem ili kišom. Zelene biljke kao što su grašak i grah (mahunarke) također poboljšavaju uvjete tla i plodnost kada se ukopaju u tlo nakon plijevljenja. Umjetna ili neorganska gnojiva napravljena su od prirodnih minerala i poboljšaju hranjive tvari u koncentriranoj formi. Općenito, biljke brzo reagiraju na takva gnojiva, ali se ona jednostavno ispiru kroz tlo zalijevanjem ili kišom.

Štetočine i bolesti
Brojni insekti i bolesti se mogu hraniti povrćem ili ga zaraziti, ali se isti mogu uvelike kontrolirati insekticidima i pesticidima. Ako koristite bilo koji sprej za insekte ili kontrolu bolesti, uvijek provjerite period zadržavanja naveden na posudi. To je vrijeme između zadnjeg sprejanja i datuma žetve i pazite da neće biti štetnih kemijskih ostataka.
Možete probati sadnju u parovima koristeći neke od mnogih biljaka uključujući bosiljak, borag, kadulja, kopar, ružmarin, vratić, ruta, pelin, češnjak, sitna metvica, metvica, kadifica i timijan.
Međutim, prevencija dobrom higijenom je najbolja strategija. Uklonite korove ručno ili vrtnom motikom ili koristite malč kako bi suspregnuli rast korova. Pregledavajte biljke regularno da li imaju i najmanje oštećenje na listu od ugriza insekata ili simptome bolesti. Uklonite sve biljke koje su zaražene.

Korak 6: rotirajte urode
Sljedeće godine kod pripreme gredica važno je rotirati vaše biljke kako bi imali zdravije biljke i eliminirali mnoge godišnje štetočine i bolesti. Rotiranje jednostavno znači ne saditi na istome mjestu na gredici iz godine u godinu. U svrhu rotiranja, biljke se mogu podijeliti u sljedeće tri grupe.

lisnato zelene
• cvjetača
• kelj
• špinat
• blitva
• salata
• brokula
• rajčica

koljenaste
• pastrnjak
• krumpir
• mrkva
• cikla
• repa
• luk
• poriluk

mahunarke
• grašak
• grah

Tako, na primjer, u redu 1 prve godine možete posaditi kelj itd. Sljedeće godine zamijenite ga sa pastrnjakom itd. Sljedeće godine načinite isto i posadite rajčicu. Četvrte godine ponovo posadite kelj itd.

Korisne informacije
• Dosadan kišovit dan ili kasno poslijepodne je najbolje vrijeme za presađivanje sadnica.
• Biljke narasle sa drugim biljkama ne samo da sprječavaju štetočine već i pružaju kontinuirano svježe bilje za vašu kuhinju.
• Visoke biljke posadite na južnu stranu gredice kako ne bi zaklanjale drugo povrće.

Akcija.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice i prilagodio sustav oglašavanja. Više informacija

Postavke kolačića na ovoj web stranici su postavljene na "dopustiti kolačiće " kako bi vam dali najbolje iskustvo . Ako nastavite koristiti ovu web stranicu bez promjene postavki kolačića ili kliknite " Slažem se " onda pristajete na to .

Zatvori