Vrtovi

Datum objave: 04. pro.. 2007 Autor: admin
vrtovi

Iz unutrašnjosti doma, vaš će pogled na svijet biti ujedno i pogled na vrt. Ako vrt služi samo za gledanje, a takvih je malo, trebalo bi ga urediti. Izgledu samog vrta doprinosi pravilno omeđivanje, dobro popločenje, vrtne klupe, kipovi, posude za bilje. Međutim bez cvijeća, ukrasnog bilja, travnjaka i zelenila vrt ne bi bio to što je.

Možda trenutno niste u situaciji ili nemate dovoljno novca za uređenje raskošnog vrta i možda ste zadovoljni samo terasom i komadićem popločenog prostora. Međutim svi potajno želimo nešto ljepše, možda malo veće i mirnije, svi tražimo neki svoj kutak svoj mir i opuštanje u prirodi, pa zašto ne biste imali prirodu u vlastitom domu i vrtu.

Promatrati razvoj i odrastanje vrta predstavlja za svakoga kreatora vrtnog prostora ne samo zadovoljstvo nego i korisno iskustvo. Kako bi vrt potpuno odrazio ideju svog autora, valja mu pažljivo i promišljeno pristupiti već od samog početka. Vrt jednostavnih linija i prirodnog tijeka s lakoćom izaziva privlačan dojam opuštenosti i može djelovati kao da i nije oblikovan, iako je najčešće nastao na temelju vrlo pažljiva planiranja.

Kod planiranja vrta valja primijeniti načela oblikovanja te birati, uzgajati i njegovati biljke, kojima klima i okruženje i položaj vrta odgovara

Ukrasno drveće, ukrasni grmovi, penjačice, ruže, trajnice, jednogodišnje i dvogodišnje biljke, lukovičaste biljke, kaktusi i ostali sukulenti, vodeno bilje. Sve se može kombinirati i koristit u uređenju vrta, samo treba voditi brigu o bojama i oblicima, vremenu cvatnje i sve to zajedno treba uskladiti.

Kamenjare i šljunkovite površine svakom vrtu dat će dodatan prirodniji ugođaj a koristite li i biljke za kamenjaru ili alpske biljke, vaši će kameniti obronci, kamene gredice, šljunčane i popločene gredice, uz pravilan odabir materijala i bilja zasjati u punom sjaju

Vodeni vrtovi i oblikovanje vodene površine, zahtjeva malo više kreativnosti i volje, ali zahvaljujući gumiranim materijalima, PVC materijalima, postavljanje i oblikovanje ribnjaka i jezerca, moguće je izvesti i u jednome danu.

Vrtovi u posudama ili teglama na balkonu ili prozoru uz pravilan odabir posude, bilo podne ili viseće lako privlače poglede te su posebno izražajni, a jednostavni i lagani za održavanje.

Balkoni i krovni vrtovi posebni su izazovi, sadnja na balkonu i sadnja u krovnim vrtovima, zahtjeva visokokvalitetnu hidroizolaciju balkona ili krova, osim toga mora se paziti i na cjelokupnu težinu vrta kako se ne bi narušila statika objekta na kojem se vrt nalazi

Vrtlarenje u zatvorenom prostoru pruža mogućnost ukrašavanja nekog interijera sobnim biljem, pomoću biljaka može se naglasiti sobni namještaj ili određeni dio prostorije. Pomoću njih se mogu kreirati različiti oblici te se može vašem životnom prostoru pridonijeti sa sasvim novim načinom uređenja interijera. Biljke se mogu saditi pojedinačno u različitim oblicima sa različitim listovima, bojama i mirisima.

Akcija.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice i prilagodio sustav oglašavanja. Više informacija

Postavke kolačića na ovoj web stranici su postavljene na "dopustiti kolačiće " kako bi vam dali najbolje iskustvo . Ako nastavite koristiti ovu web stranicu bez promjene postavki kolačića ili kliknite " Slažem se " onda pristajete na to .

Zatvori