Novo istraživanje dokazuje da presoljavanje ipak prelazi mjeru dobrog ukusa. Smanjenje upotrebe soli ne samo da može smanjiti krvni tlak, nego i rizik od srčanih bolesti.
Ustanovljeno je da ljudi koji imaju granično povišeni krvni tlak sa smanjenjem unosa natrija za 25-35 posto smanjuju svoj ukupni rizik od kardiovaskularnih bolesti za 25 posto. I taj smanjeni rizik traje 10 do 15 godina.Doktorica Nancy Cook i njezine kolege na Harvard Medical School u Bostonu proučavali su preko 3.000 ljudi koji su sudjelovali u studiji koja se bavila dijetom što se zasniva na smanjenju unosa soli i njezinim utjecajem na krvni tlak.
Oni koji su se pridržavali dijete sa smanjenom upotrebom soli imali su manji rizik od raznih vrsta kardiovaskularnih bolesti čak 10 do 15 godina kasnije, izvijestili su znanstvenici u on line verziji izvješća iz British Medical Journala.
Kod njih je vjerojatnost smrti također bila za 20 posto manja nego li kod skupine koja je bila podvrgnuta običnoj dijeti.
“Naše istraživanje dalo je jedinstveni dokaz da redukcija natrija može spriječiti kardiovaskularne bolesti i trebalo bi razbiti bilo kakvu preostalu zabrinutost time da bi smanjenje unosa natrija moglo biti štetno”, napisala je dr Cook.
Unos soli jasno je i izravno povezan s povišenim krvnim tlakom pa američki Nacionalni institut za srce, pluća i tlak, koji je naručitelj istraživanja, preporuča Amerikancima smanjenje unosa natrija.
Više od 65 milijuna odraslih Amerikanaca – jedan od trojice – ima neprihvatljivo visok tlak, iznad 140/90, naveo je ovaj institut. Istodobno, 59 milijuna ima tzv. predhipertenziju, koja se definira kao tlak vrijednosti 120/80 ili viši.